תהליך גירושין הרבה פעמים מלווה בקונפליקטים ומחלוקות בין בני הזוג, לגבי הצרכים המשתנים והרצונות המתנגשים. במרחב המורכב הזה, המלווה לעיתים גם במתחים רגשיים, המגשר הינו דמות מקצועית ניטרלית אובייקטיבית, המהווה מסגרת בטוחה ומאוזנת, המסייעת לבני הזוג לסיים את נישואיהם בהסכמות. הליך הגישור מאופיין בניהול משא ומתן מקצועי, כאשר המגשר הוא גורם ניטרלי, הפועל למען קיום דיאלוג בונה לצורך יצירת מציואת חדשה ומותאמת, ומציאת פתרונות שיענו לצרכי ורצונות שני בני הזוג וילדיהם אם ישנם, באופן מאוזן. כל זאת תוך הפחתת מתחים ורגשות שליליים, ובמטרה לשמור על מערכת יחסים בריאה גם לאחר סיום הנישואים, ובפרט אם ישנם לבני הזוג ילדים. המגשר יכול לסייע בשחרור עמדות נוקשות, הנובעות לעיתים מהקונפילקט בו נמצאים בניהזוג נוכח סיום נישואיהם, ובזיהוי מטרות עקריות וצרכים אמיתיים העומדים בבסיס הסכם הגירושין, כל זאת לצד נקיטת עמדה מכבדת ומינימום הוצאות כלכליות ומשקעים רגשיים.
הליך הגישור יעזור לבני הזוג לסיים את נישואיהם בהסכמות, לייצר הסכם גירושין מחוץ לבית המשפט, תוך הבנה הדדית וראייה כוללת של בני הזוג וילדיהם, במטרה לשמר מערכת יחסים אפקטיבית ותקינה גם לאחר סיום התהליך והבנייה מחודשת של המציאות החדשה.
המגשר מלמד אותם להקשיב זה לזה, להבין את נקודת המבט של הצד השני, ולהביע את עצמם בצורה שאינה מאשימה או פוגענית. בנוסף, הוא עוזר להם לפתח אמפתיה הדדית, שהיא חיונית במיוחד כאשר מעורבים בתהליך ילדים משותפים. המגשר מדגיש את החשיבות של שיתוף פעולה עתידי בין ההורים, ומסייע להם לפתח דפוסי תקשורת שיתמכו בהורות משותפת יעילה גם לאחר הגירושין.
היבט מרכזי נוסף בתפקיד המגשר גירושין הוא סיוע בפתרון סוגיות פרקטיות הקשורות להליך הגירושין. המגשר מכוון את בני הזוג בתהליך קבלת החלטות לגבי הסדרי הראייה, חלוקת רכוש, משמורת, תשלום דמי מזונות וסוגיות כלכליות וחינוכיות נוספות שידרשו להם בהווה ובעתיד. יחד הם עורכים מיפוי של הנכסים המשותפים שצברו במהלך השנים, והבנת זכויותיהם וחובותיהם על פי החוק. בנוסף לכך הם עורכים מיפוי עתידי של צרכי הילדים מבחינה כלכלית וחינוכית, ומציג בפניהם את המציאות שלא תמיד הם פנויים לראותה באופן אובייקטיבי, ועל סמך זה מתכננים יחד את ההוצאות הצפויות, והחלטות שידרשו לקבל בהתאם לגיל הילדים, כל עוד הינם קטינים, ועל סמך כל אלו ביסוס ההסכם. המגשר מספק מידע ומשאבים שיסייעו לצדדים לקבל החלטות מושכלות, תוך התייחסות לצרכים הייחודיים של המשפחה והפרטים בה. המגשר יכול להציע פתרונות יצירתיים שלא תמיד היו עולים מוצעים במסגרת הליך משפטי רגיל, ובכך לאפשר הגעה להסכמות שמתאימות באופן אישי למצבם הספציפי של בני הזוג וילדיהם, בהצלחה יתרה.
בנוסף המגשר ממלא תפקיד חשוב בהקטנת העלויות הכלכליות הכרוכות בהליך הגירושין. הגישור מהווה חלופה יעילה וחסכונית להליכים משפטיים ארוכים ויקרים, הגובים מחיר כלכלי ורגשי כבד. במקום זאת, המגשר מכוון להתמקדות בפתרונות מעשיים, ובדרכים לסיים את מערכת היחסים באופן שיאפשר לשניהם להמשיך הלאה בחייהם, תוך שליטה על התוצאות וללא הפתעות שליליות ועימותים משפטיים, בניגוד להליך משפטי שעלול להסתיים בהחלטות של שופט שאינן לשביעות רצונם. באמצעות הגישור, בני הזוג יכולים להגיע להסכמות שמשקפות את הערכים שלהם ואת צרכיהם האישיים, ולא רק את מה שקבע המחוקק.
לסיכום, תפקידו של המגשר בהליכי גירושין הוא רב-ממדי ומשמעותי ביותר. הוא מהווה גורם מאזן ותומך בתהליך המורכב של סיום הנישואים ומעבר לחיים נפרדים. המגשר עוזר לבני הזוג לנווט בהצלחה דרך האתגרים הרגשיים, המשפטיים והכלכליים הכרוכים בתהליך הגירושין, ומאפשר להם לעשות זאת בדרך מכבדת ואחראית, תוך כדי שמירה על מערכת יחסים תקינה, הגונה ומכבדת, ובניית עתיד חיובי עבורם ועבור הרווחה הנפשית של ילדיהם.הוא מעודד אותם לראות מעבר לכאב ולמרירות של הרגע, ולהתמקד בבניית עתיד חדש וחיובי. באמצעות מעורבותו הניטרלית והמקצועית של המגשר, בסביבה אמפטית ואובייקטיבית הוא מסייע לבני הזוג לצלוח את תהליך הגירושין בצורה יעילה וחיובית, ומאפשר להם לפתוח פרק חדש בחייהם באופן מכבד.